Graphic Stories Cyprus 2017 | 3η Συνάντηση Σχεδιαστών Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου

Το Graphic Stories Cyprus, αποτελεί έναν θεσμό που τα τρία τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί στον χώρο της οπτικής επικοινωνίας, αλλά και στη συνείδηση των δημιουργικών επαγγελματιών και φοιτητών της Κύπρου και του εξωτερικού.



Η 3η κατά σειρά συνάντηση σχεδιαστών Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου, Graphic Stories Cyprus, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία κατά το τριήμερο από 10-12 Μαρτίου 2017. Το Graphic Stories Cyprus αποτελεί έναν θεσμό που τα τρία τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί στον χώρο της οπτικής επικοινωνίας, αλλά και στη συνείδηση των δημιουργικών επαγγελματιών και φοιτητών της Κύπρου και του εξωτερικού. Έχει ως στόχο την προώθηση και την καλλιέργεια της Οπτικής Επικοινωνίας και του Design, ενώ τελεί υπό την αιγίδα των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Δήμου Λευκωσίας. Οι διοργανωτές, Αγγελική ΜΚ Αθανασιάδη και Μίλτος Καρράς, δημιούργησαν ένα πλούσιο σε δράσεις πρόγραμμα το οποίο περιελάμβανε επτά διαλέξεις, τρεις εκθέσεις και τρία δημιουργικά εργαστήρια, καλύπτοντας όλες τις πτυχές της Οπτικής Επικοινωνίας και του συγχρόνου Design.

 

Την Παρασκευή 10 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης του 1ου διεθνούς διαγωνισμού αφίσας που διοργάνωσε το Graphic Stories Cyprus με θέμα «Λευκωσία, η πόλη της Ουτοπίας», στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία. Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος 101 σχεδιαστές από 23 χώρες του κόσμου που τίμησαν με το δημιουργικό τους ταλέντο την τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Τα εγκαίνια της έκθεσης, καθώς και η βράβευση των νικητών έγιναν εκ μέρους του δημάρχου Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη, από τη δημοτική σύμβουλο κ. Τούλα Άνιφτου, παρουσία πλήθους κόσμου. Τα βραβεία αθλοθέτησαν η Τράπεζα Κύπρου και η ελληνική εταιρεία γραμματοσειρών Parachute Fonts και απονεμήθηκαν στους σχεδιαστές Elisa Baldissera και Αργύρη Αθανασιάδη, από την Ιταλία και την Ελλάδα, αντίστοιχα. Το φιλότεχνο κοινό που παραβρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και να γνωρίσει κάποιους από τους σχεδιαστές που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό και τίμησαν με την παρουσία τους τα εγκαίνια της έκθεσης. Το θέμα του διαγωνισμού, αλλά και η αντίστοιχη έκθεση έχουν ως γενικότερο στόχο μέσα από τους συμβολισμούς του σχεδίου των οχυρωματικών τειχών της Λευκωσίας να προβάλουν την ιστορία, τον πολιτισμό, τις τέχνες και την αρχιτεκτονική μιας πόλης που υπήρξε, αλλά και παραμένει μέχρι τις μέρες μας ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, τεχνών και γραμμάτων και που μπορεί να ατενίζει ένα μέλλον χωρίς τείχη και χωρίς σύνορα. Η αντίστοιχη έκθεση που περιελάμβανε 50 επιλεγμένα έργα δημιουργών από όλο τον κόσμο φιλοξενήθηκε στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου μεταξύ 10-24/03/2017.









Στην 3η διοργάνωση του Graphic Stories Cyprus φιλοξενήθηκαν επτά διαλέξεις από σημαντικούς δημιουργούς της Κύπρου και του εξωτερικού, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα της εικαστικής δημιουργίας, της Οπτικής Επικοινωνίας και του Design. «Εικονογράφηση κυπριακών παραμυθκιών τζ’αι παραδόσεων» ήταν ο τίτλος του θέματος που παρουσίασε ο γνωστός χαράκτης Χαμπής Τσαγγάρης. Ο Πασχάλης Πασχάλη, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Σχεδιασμού και Πολυμέσων στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας μιλήσε για «Design Management». «Η εκπαίδευση του design στη Κύπρο: Προσδοκίες και προκλήσεις» ήταν το θέμα της ερευνητικής του εργασίας που παρουσίασε ο δρ Νίκος Σουλελές ακαδημαϊκός στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ). Ο σχεδιαστής, εκδότης και εικονογράφος Μιχάλης Αντωνόπουλος εξερεύνησε μέσα από την ομιλία του με τίτλο «Social Media: μια σπουδαία επαγγελματική επιλογή για τον γραφίστα» τις σύγχρονες επαγγελματικές τάσεις και προοπτικές σε σχέση με τα σύγχρονα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το πρόγραμμα των διαλέξεων πλαισίωσαν και οι καθοδηγητές των τριών εργαστηρίων, ο Rob Snow, ο Σπύρος Δρακάτος και η Τόνια Αυγουστάκη από το δημιουργικό γραφείο Spir.To και ο Νίκος Γαζετάς, με τις εισαγωγικές τους προσεγγίσεις στο θεωρητικό σκέλος των εργαστηρίων τους. Οι διαλέξεις πραγματοποιήθηκαν στο «Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου», την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017 και συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον του πολυάριθμου κοινού που τις παρακολούθησε.










Το ίδιο Σαββατοκύριακο, διοργανώθηκαν τρία εξειδικευμένα εργαστήρια, προσφέροντας συσσωρευμένη και επαγγελματικού επιπέδου γνώση και εμπειρία στους συμμετέχοντες σχεδιαστές. Εικονογράφηση, Photoshop και Branding ήταν τα θέματα που περιελάμβαναν και συγκέντρωσαν το ζωηρό ενδιαφέρον όχι μόνο των φοιτητών των αντίστοιχων κλάδων, αλλά και καταξιωμένων επαγγελματιών που δήλωσαν έμπρακτα με το παρών τους τη σημασία της συνεχούς και δια βίου εκπαίδευσης. 





Παράλληλα, δυο ακόμα εκθέσεις φιλοξενήθηκαν στο πλαίσιο των δράσεων του φετινού Graphic Stories Cyprus. Το «Sing me a Poster» έγινε σε συνεργασία με τη δημιουργική ομάδα Worldwide Graphic Designers. Μέσα από τα project αυτό, δόθηκε η δυνατότητα σε ανθρώπους με διαφορετική εθνικότητα, πολιτισμό και γλώσσα να γνωριστούν και να σχεδιάσουν από κοινού, οπτικοποιώντας με το δημιουργικό τους ταλέντο ένα τραγούδι. Η έκθεση φιλοξενήθηκε στο ισόγειο της εφημερίδας «Πολίτης» [11-27/03/2017]. Η τρίτη επίσης πολύ σημαντική έκθεση φιλοξενήθηκε στην αίθουσα Cine Venue του Πανεπιστημίου Λευκωσίας [11-20/03/2017], με τίτλο «FREESTYLEE ROOTS» και διοργανώθηκε στη μνήμη της ζωής και του έργου του σχεδιαστή Michael Thompson, με την υποστήριξη του πρόξενου της Τζαμάικα κ. Παντελή Λεπτού.



Το Graphic Stories Cyprus τελεί υπό την αιγίδα των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Δήμου Λευκωσίας, ενώ πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη και τη συνεργασία της Τράπεζας Κύπρου και του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου. 

Επίσημοι χορηγοί της διοργάνωσης είναι οι: Τράπεζα Κύπρου, Parachute fonts, εφημερίδα Πολίτης, Leptos Estates, LightBlack, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Cyprus Computer Society & ECDL. 

Χορηγοί επικοινωνίας: εφημερίδα Πολίτης και πολιτιστικό ένθετο Παράθυρο, ραδιόφωνο Πολίτης 107.6FM, ΡΙΚ και περιοδικό PC Magazine.

Photo Credits: Μιχάλης Θεοχαρίδης | Αντώνης Αντωνίου | Μίλτος Καρράς



Graphic Designer | aggeliki.mk@gmail.com
"Πολίτης της Κυριακής" | "Παράθυρο" 19.03.17
#Γραφιστορίες #092
 
 

Comments

Popular

Διπλή διεθνής διάκριση για την ομάδα ρομποτικής του Γυμνασίου Αρχαγγέλου, Λακατάμιας, στο Robotex International

Η εικαστικός Ειρήνη Γκόνου παρουσιάζει τη νέα της έκθεση με τίτλο De Materia Magica

Graphic Stories Cyprus to Represent Cyprus at the Prestigious Festival Eastern European Design (FEED) in Warsaw!