Ευρωπαϊκά Βραβεία Animation

11 Δεκεμβρίου 2017
3 βραβεία Emile στην ταινία ‘Εγώ ο Κολοκυθάκης’, 2 βραβεία για την ‘Κόκκινη Χελώνα’ στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Animation

Ελληνική νίκη με την ταινία “Last Job on Earth” στην τελετή απονομής στη Lille της Γαλλίας (8 Δεκεμβρίου)




Στην πρώτη τελετή των Ευρωπαϊκών Βραβείων Animation Émile (8 Δεκεμβρίου, Lille Γαλλία), μια ταινία stop-motion με ένα πολύ ιδιαίτερο θέμα ήταν η νικήτρια. Η ταινία Εγώ ο Κολοκυθάκης (My Life as a Zucchini, Claude Barras, Ελβετία/Γαλλία) που αφηγείται την ζωή ενός παιδιού στο ορφανοτροφείο, κέρδισε και τα 3 βραβεία για τα οποία ήταν υποψήφια: καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία animation μεγάλου μήκους, σενάριο, και μουσική επένδυση.



Η ποιητική ταινία Η κόκκινη χελώνα (The Red Turtle, Michael Dudok de Wit, Γαλλία/Βέλγιο) είχε 2 νίκες(character animation, storyboarding), ενώ η ταινία μεγάλου μήκους Στην κορυφή του κόσμου (Γαλλία/Δανία) κέρδισε το βραβείο καλύτερoυ σχεδιασμού χαρακτήρων για ταινία μεγάλου μήκους.



Στον χώρο των τηλεοπτικών παραγωγών η σειρά του BBC Revolting Rhymes (σκηνοθεσία: Jakob Schuh & Jan Lachauer) που εικονογραφεί μια νέα οπτική των παραδοσιακών παραμυθιών, κέρδισε 2 βραβεία, καλύτερης ευρωπαϊκής τηλεοπτικής παραγωγής animation και καλύτερου σχεδιασμού χαρακτήρων. Η γνωστή σειρά Shaun the Sheep (5η σαιζόν, Aardman Animations) κέρδισε το βραβείο καλύτερου storyboarding.



Mε 16 κατηγορίες συνολικά, τα βραβεία Émile επιφύλαξαν στην Σουηδία το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους, με την υπαρξιακή όπερα των ψαριών που τραγουδούν The Burden (σκην. Niki Lindroth von Bahr), ενώ η Ιταλία κέρδισε το βραβείο καλύτερης φοιτητικής ταινίας με την ταινία Merlot (σκην. Marta Gennari and Giulia Martinelli).



Ελληνικό χρώμα στην τελετή, με την ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτρια Marie-margaux Tsakiri-Scanatovits να κερδίζει (μαζί με τους David Prosser και Daniel Chester) το βραβείο καλύτερης ταινίας μετά από ανάθεση (commissioned films) για την ταινία Last Job on Earth που αποτυπώνει έναν πλήρως αυτοματοποιημένο μελλοντικό κόσμο (Moth Animation Studio).



Standing ovation για τον 2 φορές βραβευμένο με Όσκαρ (και δημιουργό του Roger Rabbit) Richard Williams, που παρέλαβε το βραβείο Lotte Reiniger για το σύνολο της προσφοράς του στο ευρωπαϊκό animation.



Συνολικά, 48 υποψήφιες ταινίες ήταν υποψήφιες μετά από έναν αριθμό-ρεκόρ 500 ταινιών (μικρού και μεγάλου μήκους animation) που υποβλήθηκαν από 40 Ευρωπαϊκές χώρες,


ενώ 1000 άτομα βοήθησαν στην διοργάνωση των βραβείων, με πρόεδρο των βραβείων τον Peter Lord της Aardman Animations.



Παρόντες στην απονομή εκ μέρους της Ελλάδας ο Βασίλης Κρουστάλλης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Be there! Corfu Animation Festival και πρέσβης των βραβείων Émile στην Ελλάδα, η Μαρία Ανεστοπούλου, διευθύντρια του AnimaSyros -Διεθνές φεστιβάλ animation+ Αγορά (και μέλος της προκριματικής επιτροπής των βραβείων), ο Βασίλης Καραμητσάνης, πρόεδρος της ΑΣΙΦΑ Ελλάς, και ο Παναγιώτης Κυριακουλάκος, αντιπρόεδρος της ΑΣΙΦΑ Ελλάς αντίστοιχα. Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στήριξε ως χορηγός την πρώτη διοργάνωση των Ευρωπαϊκών Βραβείων Animation.










Σχετικά με τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Animation:



Η ένωση των Ευρωπαϊκών Βραβείων Animation (Emile Awards) και το Δ.Σ. αποτελείται από επαγγελματίες της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ταινιών animation, με στόχο την υποστήριξη και την διάχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας των ταινιών animation. Όλοι/ες οι επαγγελματίες που σχετίζονται με το ευρωπαϊκό animation μπορούν να γίνουν μέλη της ένωσης. Όλα τα μέλη της ένωσης μπορούν να ψηφίσουν στα ετήσια βραβεία (Emile Awards) και να λάβουν μέρος στη Γ.Σ. όλων των μελών.





-------------------------------------------------


“They didn't know it was impossible, so they did it!” 
Mark Twain

Όταν ο Didier Brunner, παραγωγός των υποψήφιων για Oscar ταινιών “Τρίο της Μπελβίλ” και “The Secret of Kells”, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει αλλά και την τιμή να βραβευτεί στα 42α βραβεία Annies (2014) που οργανώνονται στο Los Angeles για το αμερικανικό animation (ASIFA-Hollywood), εντυπωσιάστηκε από την ενέργεια και τον δυναμισμό της εκδήλωσης, που καταφέρνει να ενώνει όλους τους επαγγελματίες του animation από όλα τα κινηματογραφικά είδη και όλες τις ειδικότητες.




Αυτή η απλή αλλά φιλική εκδήλωση, αναζητά κάθε χρόνο να τιμήσει και να γιορτάσει με όλους όσοι συμβάλλουν στην Αμερικανική βιομηχανία του animation, όχι μόνο τους σκηνοθέτες και παραγωγούς ταινιών για τα μεγάλα στούντιο, αλλά και τους σεναριογράφους, τους μουσικούς, τους διευθυντές φωτογραφίας. Με μια φράση, μια ανοικτή οικογενειακή γιορτή, όπου οι άγνωστοι τεχνίτες αλλά και τα διάσημα ταλέντα χειροκροτούνται μαζί. 






Στην άλλη πλευρά του ατλαντικού, οι Ευρωπαίοι παραγωγοί, διανομείς, σκηνοθέτες και σεναριογράφοι έχουν πολλές ευκαιρίες να συναντώνται μεταξύ τους (Cartoon Forum, Cartoon Movie, Annecy International Animated Film Festival, Zagreb Festival κτλ.). Ωστόσο, ως τώρα δεν υπήρχε καμία οργανωμένη, μαζική γιορτή του Ευρωπαϊκού animation, παρότι η ευρωπαϊκή ήπειρος τα τελευταία χρόνια έχει να επιδείξει καλλιτεχνικές και εμπορικές επιτυχίες από στούντιο όπως Aardman Animations, Illumination Mac Guff, Trixster, Walking the dog, Folimage, Cartoon Saloon, αλλά και Πανεπιστήμια και σχολές με σημαντικό έργο, όπως La Cambre, the Royal College of Art, NFTS, Les Gobelins κτλ. 



Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Animation Emile (ή Emile Awards) είναι ακριβώς αυτή η ευκαιρία να εορταστεί κάθε χρόνο η συνεχώς αυξανόμενη εμβέλεια και ποιότητα των ευρωπαϊκών ταινιών animation. Το όνομα των βραβείων τιμά τους Émile Reynaud (1844-1918), πρωτοπόρο των καρτούν και τον Γάλλο Émile Cohl (1857-1938), δημιουργό πάνω από 300 ταινιών animation. Τα βραβεία τιμούν καλλιτέχνες σε 16 κατηγορίες συνολικά και σε 4 τομείς (μικρού μήκους, μεγάλου μήκους, τηλεοπτικές παραγωγές, διαφημιστικές/commissioned ταινίες). Το βραβείο συνολικής προσφοράς στο ευρωπαϊκό animation φέρει το όνομα της Γερμανίδας σκηνοθέτριας Lotte Reiniger (1899-1981), που σκηνοθέτησε την πρώτη ευρωπαϊκή ταινία μεγάλου μήκους animation το 1926.
Διακεκριμένοι επαγγελματίες σε κάθε μια από τις 40 ευρωπαϊκές χώρες που περιλαμβάνουν τα βραβεία, τίθενται “Πρέσβεις” των βραβείων σε κάθε χώρα, με στόχο την περαιτέρω ενημέρωση και κινητοποίηση όλων των επαγγελματιών του χώρου, των θεσμικών φορέων αλλά και του κοινού στις χώρες αυτές. Η προκαταρκτική επιλογή για τις υποψήφιες ταινίες γίνεται από κριτική επιτροπή, ενώ η τελική ψηφοφορία και για τις 16 κατηγορίες είναι ανοιχτή σε όλα τα μέλη των Ευρωπαϊκών Βραβείων Animation, σε μια ανοιχτή online διαδικασία εγγραφής για όλους τους επαγγελματίες του χώρου. Για τη φετινή διοργάνωση, η ομάδα των βραβείων ανακοίνωσε τις 48 υποψήφιες ταινίες σε 16 κατηγορίες, μετά από έναν αριθμό-ρεκόρ 500 ταινιών, μικρού και μεγάλου μήκους animation, που υποβλήθηκαν από 40 Ευρωπαϊκές χώρες.





Όπως αναφέρει και ο πρόεδρος του Δ.Σ. των Ευρωπαϊκών Βραβείων Αnimation, Peter Lord: “Στοχεύουμε αυτά τα βραβεία να γίνουν ένα ουσιώδες και σημαντικό τμήμα του έτους για όσους, και είναι πολλοί, στην Ευρώπη ασχολούνται με αυτή την τόσο μοντέρνα και δυναμική μορφή τέχνης”. 

Η πρώτη γιορτή και απονομή των Ευρωπαϊκών Βραβείων Emile θα γίνει στις 8 Δεκεμβρίου 2017 στην πόλη Λιλ της Γαλλίας (Lille, Le Nouveau Siècle). 


Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης: www.animationawards.eu 


Graphic Designer | aggeliki.mk@gmail.com 
"Πολίτης της Κυριακής" | "Παράθυρο" 19.11.17
 #Γραφιστορίες #115


Ακολουθεί Δελτίο Τύπου


Ευρωπαϊκά Βραβεία Animation: ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες

H κόκκινη χελώνα, Εγώ ο κολοκυθάκης ανάμεσα στις υποψήφιες / 8 Δεκεμβρίου η τελετή απονομής (Lille, Γαλλία)

Τα νέα Ευρωπαϊκά Βραβεία Animation Émile (www.animationawards.eu) ανοίγουν τις πόρτες τους σε όλες τις ταινίες animation, φιλοδοξώντας να γίνουν η ετήσια γιορτή του Ευρωπαϊκού animation σε όλες τις εκφάνσεις της (ταινίες μικρού μήκους, τηλεοπτικές σειρές και εκπομπές, διαφημιστικές ταινίες, ταινίες μεγάλου μήκους).

Mε πρόεδρο τον Peter Lord της Aardman Animations (Chicken Run, Wallace & Gromit, Shaun the Sheep), σε μια πρωτοβουλία του Γάλλου παραγωγού Didier Brunner (Το τρίο της Μπελβίλ, Τhe Secret of Kells), η ομάδα των βραβείων ανακοίνωσε τις 48 υποψήφιες ταινίες σε 16 κατηγορίες, μετά από έναν αριθμό-ρεκόρ 500 ταινιών (μικρού και μεγάλου μήκους animation) που υποβλήθηκαν από 40 Ευρωπαϊκές χώρες.

Οι υποψήφιες για Oscar ταινίες Η κόκκινη χελώνα (The Red Turtle, Michael Dudok de Wit) και Εγώ ο Κολοκυθάκης (My Life as a Zucchini, Claude Barras) επιβεβαίωσαν και στα βραβεία Émile την δυναμική τους, κερδίζοντας η καθεμία από 3 υποψηφιότητες. Υποψηφιότητες για καλύτερη ταινία, character animation και storyboard για την Κόκκινη Χελώνα, ενώ το Εγώ ο Κολοκυθάκης διαγωνίζεται επίσης για καλύτερη ταινία, σενάριο και μουσική επένδυση.

Υποψήφιες επίσης η αυτοβιογραφική ταινία για τον πασίγνωστο Βρετανό συγγραφέα παιδικών βιβλίων Raymond Briggs, με τίτλο Ethel and Ernest (3 υποψηφιότητες), η γαλλική ταινία Στην Κορυφή του κόσμου (Rémi Chayé, 3 υποψηφιότητες) ενώ η ισπανική ταινία μεγάλου μήκους, και βραβευμένη με το βραβείο Goya Ψυχοναύτες (Psiconautas: The Forgotten Children, P. Rivero & A. Vázquez) διαγωνίζεται στις κατηγορίες storyboard και σχεδιασμού χαρακτήρων.

Στις ταινίες μικρού μήκους, ταινίες από την Ρωσία (Among the Black Waves, Ana Budanova), την Γαλλία (Chulyen, a crow’s tale Cerise, Lopez & Agnès Patron) και την Σουηδία (The Burden, Niki Lindroth von Bahr) διαγωνίζονται στα βραβεία. Στην προκριματική φάση των βραβείων και στην ίδια κατηγορία συμμετείχαν και 3 ελληνικές ταινίες animation μικρού μήκους (Aenigma των Αντώνη Ντούσια & Άρη Φατούρου, η ταινία Ethnophobia του Γιάννη Ζιόγκα, και Aurelia των Χρήστου Μπουραντά και Κρέοντα Κρυωνά), ένα μικρό ρεκόρ συμμετοχής για την Ελλάδα.

Τιμητική διάκριση και το βραβείο Lotte Reiniger για τη συνολική του προσφορά στο χώρο του animation θα απονεμηθεί στον Richard Williams, 2 φορές βραβευμένο με Oscar, και δημιουργό του Roger Rabbit στην ομώνυμη ταινία του Steven Spielberg.

Εκ μέρους της Ελλάδας, η Μαρία Ανεστοπούλου, διευθύντρια του AnimaSyros -Διεθνές φεστιβάλ animation+ Αγορά ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής των βραβείων (ταινίες μεγάλου μήκους), ενώ ο Βασίλης Κρουστάλλης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Be there! Corfu Animation Festival συντονίζει την ελληνική προσπάθεια ως πρέσβης των βραβείων Émile στην Ελλάδα.

Όλα τα μέλη των Ευρωπαϊκών Βραβείων Animation θα ψηφίσουν πλέον τον τελικό νικητή για τις 16 κατηγορίες των βραβείων ως και τις 30 Νοεμβρίου.

Η τελετή απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων Animation Émile θα λάβει χώρα την Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου 2017 στη Λιλ της Γαλλίας(Lille, Nouveau Siècle).

Δείτε το βίντεο ανακοίνωσης των υποψηφιοτήτων από τον πρόεδρο των Ευρωπαϊκών βραβείων animation, Peter Lord.

Δείτε τον πλήρη κατάλογο των υποψηφιοτήτων.



Comments

Popular

Διπλή διεθνής διάκριση για την ομάδα ρομποτικής του Γυμνασίου Αρχαγγέλου, Λακατάμιας, στο Robotex International

Η εικαστικός Ειρήνη Γκόνου παρουσιάζει τη νέα της έκθεση με τίτλο De Materia Magica

Graphic Stories Cyprus to Represent Cyprus at the Prestigious Festival Eastern European Design (FEED) in Warsaw!